Druk of geluk…Waar kies jij voor? Soms is het makkelijker dan je denkt. Je moet het alleen even weten (en doen;-). Met deze verrassende tips kun je gelijk aan de slag.

Iedereen is tegenwoordig maar druk, druk, druk. Met kind(eren) krijg je er nog eens een hele waslijst aan to-do’s bij. Van kinderfeestjes tot sportactiviteiten en van speeldates tot huiswerk. Menig moeder vindt dat zij thuis de meeste dingen doet. Uit onderzoek bleek dat moeders zelfs maar 17 minuten per dag voor zichzelf hadden! Benieuwd naar meer verrassende cijfers, lees ze het in het blog ‘Wie heeft de meeste tijd voor zichzelf?’

Of je nou vader of moeder bent, iedereen vindt het toch fijn om een relaxt(er) leven te leiden? Daarvoor geven we je 6 verrassende tips:

1. STOP MET ZEGGEN DAT JE TE DRUK BENT.

Een hele makkelijke om mee te beginnen – makkelijk en toch met zoveel impact. De woorden die je gebruikt, hebben namelijk een enorme invloed op je beleving. Probeer eens een tijd het woord ‘druk’ helemaal uit je vocabulaire te schrappen. Gebruik bijvoorbeeld: ‘Ik ben lekker bezig’, of: ‘Ik hoef me niet te vervelen’ (ook al zou het wel heel goed zijn als je dat eens deed…).

 

2. STOP MET MULTITASKEN.

Wist je dat door multitasken je IQ achteruitgaat? Daarnaast ben je tot 40% minder ef ciënt. Stanford University heeft hier onderzoek naar gedaan door een groep ervaren multitaskers en een groep die minder ervaring had met multitasken, eenzelfde test te laten uitvoeren. De verwachting was dat de deelnemers die in hun dagelijkse werkzaamheden gewend waren om te multitasken beter zouden presteren, maar tot grote verbazing van de onderzoekers bleek juist het tegendeel het geval. De verklaring hiervoor is dat de geharde multitaskers minder goed in staat zijn om het kaf van het koren te scheiden, waardoor ze te veel aandacht besteden aan niet-relevante informatie. Hoe meer je multitaskt,
✔ hoe makkelijker je je aandacht verspilt
✔ hoe minder goed je kunt denken en
✔ hoe slechter je prestaties worden

 

3. WEES CREATIEF.

Je hebt niet meer tijd nodig om gelukkig te worden, maar wel meer creativiteit. Ga eens brainstormen over manieren waardoor ‘verplichte’ bezigheden sneller gaan én leuker worden. Wil je bijvoorbeeld dat je kinderen zelf hun was in de wasmand gooien? Hang een basketbalnetje boven de wasmand. Koop een robotstofzuiger die het huis op orde houdt terwijl jij met je kinderen verstoppertje doet in het bos. Of maak met je buren een kookafspraak: de ene week kookt de één, de andere week de ander. Hiermee bereik je niet alleen dat je tijd overhoudt (voor twee gezinnen koken, kost niet twee keer zoveel tijd), maar het zorgt ook voor meer verbondenheid met mensen – zelfs als beide gezinnen de maaltijd in hun eigen huis opeten. Wij doen dit zelfs al ruim een jaar en zijn reuze enthousiast (we hebben wel heel leuke buren overigens;-)

verkeerde prioriteiten

 

4. BRENG MEER TIJD DOOR MET MENSEN DIE RELAXED ZIJN.

Mensen die succesvol zijn, hebben vaak ook succesvolle vrienden. Mensen die geen kinderen hebben, zijn vaak bevriend met anderen zonder kinderen. Mensen met veel geld hebben vaak ook rijke vrienden. Soort zoekt soort zullen we maar zeggen! Maak er gebruik van en omring je met mensen die relaxed zijn.

 

5. STEL JEZELF GOEDE VRAGEN.

De kwaliteit van je leven wordt bepaald door de kwaliteit van de vragen die je jezelf stelt (of de vragen die je juist niet stelt). Bewust, maar nog veel meer onbewust, stellen we onszelf continu vragen: ‘Kan ik dit wel? Doe ik het wel goed genoeg? Waarom overkomt mij dit toch altijd?’ Als je betere vragen aan jezelf stelt, krijg je ook betere antwoorden. Vergelijk het met een zoekopdracht in Google: als jij de opdracht geeft ‘resultaten sportwedstrijden’, krijg je de meest uitlopende resultaten. Geef je daarentegen de opdracht ‘uitslagen eredivisie’, dan krijg je heel concrete resultaten. Over je relatie kun je jezelf afvragen: ‘Is er niet iemand die beter bij me past?’, of: ‘Hoe kan ik toch zo bevoorrecht zijn met jou in mijn leven?’. Bij welke van de twee vragen denk je dat jouw relatie beter zal zijn?

Zo geldt dat ook voor de drukte die je ervaart. Stel dat je op vrijdagavond met collega’s kunt gaan borrelen, of met vrienden naar de bioscoop kunt gaan. Als je jezelf vraagt: ‘Wat vind ik het leukst?’, maak je een keuze. Als je zegt: ‘Wat wil ik/wat draagt bij aan mijn geluk?’, kan het zijn dat je op beide uitnodigingen nee zegt.

 

6. BEDENK WELK VOORBEELD JIJ WILT ZIJN.

Van alle tips die we hebben gegeven, is dit wellicht de krachtigste. Welke boodschap geef je met jouw drukte aan je kind? Wil je hem/haar leren altijd gehaast en oppervlakkig te zijn of geef je hem/haar de instrumenten om zijn/haar leven met aandacht te leven?

Pin It on Pinterest