Opvoeden, hadden we er maar een gebruiksaanwijzing bij gekregen!

Wat leuk dat je aan de slag wilt om je kind bewuster te maken over de verschillen in communicatie. Naast de twee tekeningen in het boek (de eskimo/indiaan en oude/jonge vrouw) vind je hieronder nog twee tips. Doe de oefeningen het liefst met een groep kinderen. Hoe meer kinderen, hoe groter de kans op verschillende interpretaties en het onderlinge ongeloof dat de ander het anders ziet.

De principes van alle oefeningen kun je gebruiken om uit te leggen dat er verschillende manieren zijn om naar iets te kijken en hoe miscommunicatie ontstaat als je geen kennis hebt van de andere manieren. Echter, met een toelichting (straks dus met de vogels) gaat het veel makkelijker. 

Welke kleuren heeft de jurk?

Laat kinderen de foto van de jurk zien en vraag welk kleuren deze heeft. Sommige mensen zien een jurk die blauw met zwart is. Voor andere is de jurk goud met wit.

Hoor jij Laurel of Yanny?

Beluister het geluidsfragment tot 17 seconden. Pauzeer dan en vraag of de kinderen Yanny of Laurel horen? Let op: na 17 seconden is de pitch aangepast, waardoor het wel mogelijk wordt om een ander woord te horen. Het horen van de twee verschillende namen, vind ik beter overkomen via deze video.

De vogels introduceren?

Als je kind begrijpt dat mensen op verschillende manieren interpreteren, kun je de vogels uitleggen. Om het je makkelijk te maken, heb ik een video opgenomen waarin ik het in kindertaal uitleg. Je kunt deze samen met je kind bekijken. Of je bekijkt hem alleen en gebruikt deze als inspiratie voor de wijze waarop je het je kind uit gaat leggen.

Als je kind de vogels begrijpt, is het leuk om samen de antwoorden van de test in het boek nog eens door te nemen. Herkent je kind welk antwoord bij welke vogel hoort?

MEER LEREN OVER DE VOGELS?

Met de vogels kun je nog veel meer. Zoals, beter communiceren binnen teams, sneller je doelen behalen, balans herstellen of een burn-out voorkomen. 

Pin It on Pinterest