Volwassenen zijn toch ouder en wijzer dan kleine kinderen? Of wellicht toch niet… Sta jij er voor open om deze waardevolle lessen van je kind te leren?

1. ZE HEBBEN GEEN FAALANGST.

Gelukkig maar, anders zouden ze nooit lopen, fietsen of iets anders drinken dan moedermelk. Ze proberen continue nieuwe dingen en zetten door als ze iets echt willen leren (hoe vaak zijn jouw kinderen niet gevallen toen ze leerden lopen?). Ski je wel eens? Herken je het gevoel als je wordt ingehaald door het zoveelste kleine sjoefmonster?
Tegen onze kinderen zeggen we, dat ze fouten mogen maken, maar onszelf straffen we keihard af. Hoe ouder we worden hoe meer we voor zekerheid kiezen. Maar als je doet wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd al kreeg….

 

2. ZE HEBBEN SCHIJT AAN WAT ANDEREN DENKEN.

Toen Daan 3 jaar werd, stond een prinsessenjurk boven aan zijn verlanglijstje. Het viel ons op dat velen het vreemd vonden dat wij hem deze cadeau deden ‘Dat geef je toch niet aan een jongen?’ Al had Daan het gehoord, denken we niet dat het enige invloed had gehad op zijn geglunder. Inmiddels is hij wat ouder en spelen de invloeden van school en vriendjes mee. Maar ook laatst nog ging hij zonder gene met twee verschillende schoenen aan naar school. Hij had ze per ongeluk verkeerd aangetrokken en vond het eigenlijk wel grappig!

 

3. ZE LEVEN IN HET NU.

Op een middag zat onze zoon met opa aan de telefoon. Opa vroeg: ‘Wat ben je aan het doen jongen?’ Waarop Daan antwoordde: ‘Met jou bellen opa.’ We vinden dit zo’n heerlijk voorbeeld van de kracht van kinderen om in het nu te leven!
Net zoals kinderen die elkaar het ene moment de hersens inslaan en het volgende moment weer beste vrienden zijn.
Kijk je wel eens naar het familiediner? Dan begrijp je wel wat we bedoelen als we vinden dat we veel van kinderen kunnen leren op dit vlak;-)

 

4. ZE UITEN (AL) HUN EMOTIES.

Je kent ze wel (wellicht zelfs van jezelf): een peuter die zich vol overgave op de supermarktvloer werpt en het luid op een krijsen zet! Als ouder vind je dat vaak super gênant. Terwijl het eigenlijk heel krachtig is: je kind lacht als hij vrolijk is, huilt als hij verdriet heeft en stampt als hij boos is. In tegenstelling tot veel volwassenen, die soms een jaar na dato pas zeggen dat je iets hebt gedaan wat ze niet leuk vonden. Of mensen die heel relaxed lijken, maar ondertussen alles opkroppen en dan als een vulkaan onverwacht exploderen! Of zo bang zijn om kwetsbaar te zijn en daardoor liever als een ijskonijn door het leven gaan. Geef ons de duidelijkheid van kinderen maar. Soms confronterend, maar je weet precies waar je aan toe bent.

 

5. ZE GELOVEN IN SPROOKJES.

Dat klinkt kinderachtig en helaas is dat het voor veel volwassenen ook. Die stoppen met dromen als ze één keer een nachtmerrie hebben gehad. Hoe zou de wereld er uit zien als volwassenen ook in sprookjes zouden geloven?

 

6. ZE WAARDEREN DE KLEINE DINGEN IN HET LEVEN.

‘Zo blij als een kind’ is niet zo maar een veelgebruikte uitspraak. Kinderen zijn echte levensgenieters. Ze kunnen vol verwondering insecten observeren, in de wolken zijn van een tekening die je voor ze maakt en de grootste lol hebben als het regent (lekker stampen in de plassen). Terwijl wij ouders als doldwazen van werk naar de BSO sjezen en thuis gelijk gaan koken, vergeten we vaak te genieten van de kleine dingen. De zon die schijnt, de lach van je kind, de warmte van de openhaard. Het klinkt zo simpel (en eigenlijk is dat het ook), maar heeft een enorme impact op je geluksgevoel.

 

7. ZE STOPPEN NOOIT MET LEREN.

Laatst vroeg ons drie jaar oude buurmeisje in een minuut aan Caroline: ‘Waarom zit jij zo dicht bij Daan?’, ‘Waarom kijken jullie een filmpje?’ en ‘Waarom zijn jouw ogen blauw?’ De waarom-fase: heerlijk! Gelukkig stopt dat leren niet na die fase. Kinderen hebben een open mind en willen continue groeien.
Een collega-trainer vroeg ons ooit: “Waarom volgen jullie zo veel trainingen? Jullie weet toch alles wel?” Wij hebben de overtuiging, dat je nooit klaar bent met leren. Hoe oud je ook bent.
Veel volwassenen nemen pas een coach als het niet goed met ze gaat. Frappant genoeg hebben de meest succesvolle (zaken)mensen ALLEMAAL een coach. Je kind ziet jouw als zijn coach. Andersom is hij ook die van jou. Maar dan moet je er wel voor open staan om te leren!

 

8. ZE LACHEN ZO’N 400X PER DAG!

En je waardeert pas echt hoe uniek dat is, als je weet dat volwassenen nog maar 15 tot 20x per dag lachen… Dat terwijl lachen er voor zorgt dat je sneller leert, meer energie hebt en gezonder bent (het reduceert o.a. stress en verlaagt je bloeddruk). Gek genoeg irriteren ouders zich regelmatig aan hun ginnegappende lolbroeken. Komt dat echt door je kind of ben je stiekem (waarschijnlijk niet eens bewust) jaloers op hun kwaliteit om onder alle omstandigheden ongegeneerd lol te kunnen maken.

 

9. ZE VERTROUWEN OP HUN INTUÏTIE.

Je intuïtie wordt ook wel je zesde zintuig genoemd. Je hebt je gevoelens niet voor niets en het brengt je enorm veel als je er naar luistert, het wijst je in de juiste richting. Alleen weten volwassenen vaak niet meer hoe te luisteren naar hun intuïtie en doen alles op hun verstand. Kinderen luisteren daarentegen eerst naar hun hart en dan pas naar hun hoofd. Ze weten ook niet waarom, maar soms willen ze oma (of wellicht jou wel) geen kus geven. Dwing ze niet, omdat jij vindt dat het hoort. Daarmee leer je ze af naar hun intuïtie te luisteren.

 

10. ZE HOUDEN VAN ZICHZELF.

Onze dochter, Ise, vraagt ons wel eens wie wij het liefste vinden van de heeeeeele wereld. Wij stelden haar de vraag eens terug. Ze noemde ons en haar broer, maar was nog niet klaar: ‘En mezelf natuurlijk!’ Ook Daan, onze zoon, kan regelmatig zeggen: ‘Wat ben ik toch fantastisch!’ of ‘Ik zie er weer goed uit vandaag.’ Ouders vinden het wat vreemd als kinderen dat van zichzelf zeggen. Waarom? Omdat wij zo geconditioneerd zijn ‘dat dat niet hoort’? Het scheelt plastisch chirurgen en psychologen heel wat inkomsten als ouders deze zelfwaardering van hun kind koesteren.

 

En dan hebben we het nog niet eens gehad over snoepen zonder schuldgevoel, het zonder gene vragen wat je wilt hebben of oneindig fantaseren!

Wellicht denk je bij sommige punten: ‘Nou dat doet mijn kind niet hoor’. Wellicht vindt je kind dingen spannend of trekt hij zich wel aan wat anderen van hem vinden. Het ene kind is het andere niet, maar de grootste reden waarom jij je kind wellicht niet in alle punten herkent, is dat hij ouder is. Zodra je kind naar de lagere school gaat, veranderen er dingen en maakt hij de eerste stap naar volwassenheid. Of die nou eigenlijk altijd zo leuk is, valt te betwijfelen. Ook jij als ouder hebt invloed op het in stand houden van deze 10 schitterende eigenschappen. 

Pin It on Pinterest